Братовчедът на огъня

Apr 25, 2013 9:56 AM by Unknown


Братовчедът на огъня

Carmine Bee-eaters
 Снимка: Burrard-Lucas.com


Това е голямо цветно, харизматично, пернато семейство обитаващо Земята. Представителите на рода "Пчелоядови" са едни от най-впечатляващите на хвъркатата сцена. Едва ли има по-пищно уркаресно създание в небесата. От Африка чак до България се носят легенди за пчелоядите. Те са защитен вид. Освен, че са изключително специални заради красотата си, те притежават още едно магическо умение - пчелната отрова не им действа.

Тази статия обаче разказва за един конкретен представител от семейството, а именно Нубийският пчелояд (или всеобщо познат като Северен червен пчелояд).
Братовчедът на огъня, както аз реших да кръстя това крехко създание, обитава земите на субекваториална Африка от Квазулу-Натал до Намибия, Конго и Кения.

Хабитат:

Carmine bee-eater distribution map
Изображение: http://library.sandiegozoo.org
Adapted from C.H. Fry (1984), The Bee-eaters
.


Интересен факт за тези пернати представители е, че обичат да си правят слънчеви бани.
Макар да изглеждат величествени, червените нубийски пчелояди всъщност са скромни и пацифистки настроени. Те почти не претендират за териториално доминиране и не са склонни да проявят каквато и да било агресия, но като всяко едно живо същество пазят зорко дома и поколението. Тогава те само се изпъчват, изправят тялото и застават в наперена, достолепна стойка.
Миграциите на северния червен пчелояд са сложни, съставени от три части.




















 Снимка: Ignacio Yufera Photography  http://www.iyufera.com/




Източник: http://library.sandiegozoo.org

0 Response to "Братовчедът на огъня"

Post a Comment