8-те най-странни животни на 2012 г.

Dec 21, 2012 2:55 PM by Unknown

Сайга
(Saiga tatarica)
Един от най-странно изглеждащите бозайници в Азия, антилопата Сайга, е също и сред най-застрашените видове.
Големият нос не просто придава колорит на външността на „степната антилопа“, но и играе ключова роля при оцеляването в тежките сезонни промени, на които е изложена. Този нос е мултифункционален! Той притежава уникална вътрешна структура, изградена от спираловидни кости, която го прави много подвижен. Изпълнен е с множество власинки и големи въздушни торбички, които абсорбират допълнително въздушната влага и също така служат за затопляне на студения въздух. През лятото, носът на антилопата сайга играе ролята на филтър за праха.


Характеристики:
Чифтокопитен бозайник от семейство Кухороги
Дължина: 108-146 cm
Височина: 60-80 cm
Тегло: 21-51 kg
Хабитат: В района от Централна Азия до Монголия








  Фрегатна прица
(Fregata magnificens)


Въпреки „крещящия“ си външен вид, фрегатната прица е сравнително мълчалива. Реенето в облаците изглежда като детска игра за този пернат представител, тъй като не влага почти никакво усилие. Това е така, защото Fregata magnificens използва предимно отвесно издигащ се поток от топъл въздух, за да лети. Този индивид е познат с кодовото си наименование – „man-o'-war“ (боен кораб), спечелено заради специфичната структура на птицата и пиратския й характер спрямо другите птици.
Фрегатна птица буквално се изчервява от любов. Огромните торбички на шията се издуват като балони, за да привлекат вниманието на партньор.
Характеристики:
Морска птица от семейство Fregatidae
Размах на крилете: до 2.3 м (при мъжките)
Дължина на тялото: 85 - 105 см
Тегло: 640–1,550 g
Хабитат: Тропиците, Тихия Океан, Хавайските острови, Галапагоски острови, Коралово море (Австралия), Индийския Океан, Алдабра, Малдивите, Остров Рождество или Коледен остров и др.




Звездоноса къртица
(Condylura cristata)

Една от най-интригуващите звезди не е част от новооткрита галактика или от Холивудския хайлайф. Тя е тук на Земята или по-точно под земята. Общо 22 розови аксесоара красят муцунката на звездоносата къртица.
Съдейки по разположението и вида си, тази звездна екстра би трябвало да служи за обоняние на сляпата къртица. Ни най-малко. Тя по-скоро изпълнява функцията на GPS. С помощта на хиляди импулси, само едно деликатно докосване до „антените“ осигурява данни за местоположение, заобикалящи елементи и храна.
Това животинче, голямо колкото хамстер, улавя и сканира информация на огромни територии, в сравнение с големината му.
Звездната картица е шампион не само в класацията за най-странни животни, но и е част от списъка на Рекордите на Гинес за най-бързи хищници!
Въпреки че звездата е по-малка от 1.25 см, тя разполага с 100,000 нервни влакна. (За сравнение в човешката ръка има около 17,000). Но това не е всичко. 

Характеристики:
Насекомояден бозайник
Дължина на тялото: 15 – 20 см
Тегло: 55 гр.
Хабитат: Влажни долини и низини в Канада и североизточните части на Северна Америка.
  




Червеноглав  манакин
(Pipra mentalis)



Кралят на денсфлора е тук. Не, не говоря за Майкъл Джексън, макар че този малък пернат съперник е усвоил перфектно световно (или по-скоро космически) известната стъпка на поп легендата, а именно „лунната походка“.
Червеноглавият манакин е прочут Казанова, съчетал в себе си уменията на Краля на попа, Джон Траволта и Майкъл Флетли (Lord of the dance) в едно представление, посветено на дамите. Танцът за ухажване e  уникална поредица от движения по денсинга - клон. Със светкавична скорост манакинът се преплъзва напред-назад, като имитира „лунната походка“. Това е само част от хореографията на мъжкия, но е много възможно човек да не успее да улови с око и половината от танца, тъй като манакинът е по-бърз дори и от колибри. Пулсът на червеноглавия манакин стига до 1 300 удара в минута по време на изпълняване на любовния ритуал.
Всяко движение трябва да е изпълнено с изключителна прецизност, защото женската притежава уникално зрение и анализира всяка милисекунда от „перформанса“.
Характеристики:
Семейство Pipridae, малки птички с ярка окраска от разред Врабчоподобни (Passeriformes)
Големина: около 10 см
Тегло: 16 гр
Хабитат: Белиз, Колумбия, Коста Рика, Еквадор, Гватемала, Хондурас, Перу, Мексико, Никарагуа, Панама и др.
  


Гребенеста медуза и Pelagic Octopus
(Ctenophora)




Pelagic Octopus


Шоуто започва след като светлините изгаснат. Тези думи звучат като подходящо мото за океанските дълбини. Цветното флуресцентно представление на Гребенестите и октопода „Pelagic” може да се конкурира с новогодишна светлинна инсталация.
Привлечени от светлината (като молец на лампа), жертвите попадат в клопката на магията.
Въпреки разноцветният светлинен ореол, който носят Гребенестите, те са прочути с плословутата си свирепост.
Характеристики:
(Ctenophora)
Гребеновата медуза всъщност въобще не е медуза (въпреки името й), а принадлежи към отделен биологичен тип phylum Ctenophora, докато медузите са представители на phylum Cnidaria.
Големина: от няколко милиметра до повечеот 2 м
Хабитат: повечето океанни дълбочини





Macropinna Microstoma
Или просто „рибата с прозрачна глава“



Видът на Macropinna Microstoma придава нов смисъл на израза „прозрачен си ми!“
Този екземпляр е познат още от 1939 г., но само от изхвърлени трупове по бреговете, докато през 2004 г. най-после е направена снимка на жив индивид.
Това, което се намира над малката уста на рибата и кара изражението й да изглежда симпатично, всъщност не са очи, а обонятелният й орган – ноздри.
Вярваш или не, очите са странните зелени тръбообрази „неща“, които се намират в прозрачната глава.
Дизайнът на този дълбоководен „изтребител“ се дължи на факта, че Macropinna Microstoma обитава места, където не достига никаква светлина. Уникалната структура на очите улавя и най-малката светлинна нишка. Служи и за забелязване дори и най-бледия силует над нея, който може да е вероятен противник или важен хранителен източник. Освен това  „очите“ са и доста подвижни и виждат във всички посоки, като вграден бинокъл.

Характеристики:
Macropinna microstoma, клас Macropinna, принадлежащ към семейство Opisthoproctidae.
Големина: максимум 15 см
Хабитат: Умерено тропическите зони на Тихия, Атлантическия и Индийския океан.
  






Дългоноса маймуна
Nasalis larvatus

Колкото и невероятно да звучи, този нос всъщност е смятан за привлекателен от женската Дългоноса маймуна. Неустоимият му чар не е в големината, а в „съблазняващите“ звуци, който той създава чрез резонанс. Макар че за дамите, този индивид е Бари Уайт-ът на маймуните, на нас неговото любовно изпълнение по-скоро би звучало като хъркане на дебел оперен певец.
Характеристики:
Маймуни на Стария свят
Големина: 66 до 76.2 см (мъжки); 53.3 до 62 см (женска)
Тегло: 16 до 22.5 кг (мъжки); максимум 15 кг (женска)
Хабитат: Остров Борнео, Индонезия, Малайзия.  



Това не е сюрреалистична картина на Салвадор Дали, а осмото чудо в класацията за най-странните животни на 2012г. Гърбаткови са най-добрите агенти под прикритие в природата. Те са майстори на мимикрията и освен това трудно могат да бъдат хванати, защото когато ги уловиш за част от тялото, те доброволно се лишат от нея в името на спасението. Техният цялостен образ е допълнен от трети чифт крила плюс „каска“ – екипировка, за която би завидял и самият Бонд.
Характеристики:
Насекомо от семейство Membracidae
Хабибат: Всички континенти




  Радост (Ayo)


 

0 Response to "8-те най-странни животни на 2012 г."

Post a Comment