Животните и войните

Dec 28, 2012 1:50 AM by Роши
През цялото си разумно съществуване човекът, по един или друг начин, е застрашавал безброй пъти живота на стотици видове от познатите ни флора и фауна. Избивани заради прехрана, за направата на облекло и сечива или с цел защита, са изчезнали безследно ценни видове като белия делфин Байджи, голямата гагарка (пингвин), тасманийския тигър и мамутите. Но това, от което животните страдат най-много днес, са главно последствията от войните между хората.

  • Източни равнинни горили

снимка: Кодрин Арсен
През 1995 г. националният парк "Кахузи-Биега" в Демократична република Конго приютявал над 8000 източни равнини горили. След гражданската война, започнала през 1998 г., популацията намаляла със 70%. Днес, по данни от 2005 г., са останали около 170 горили от този вид. Политическата ситуация там все още е нестабилна и за природозащитниците е трудно да осигурят адекватна грижа по опазването на вида. Нападенията над пазачите на парка от бракониери са ежедневни.


  • Едуардов фазан
снимка: Джули Лейври
Характерен вид в миналото за Централен Виетнам. По време на виетнамската война, обаче, заради разпръснатите хербициди, местообитанията на вида са разрушени. Днес се среща изключително рядко.









  • Дибатаг
снимка: Робърт Лос

Прекомерният и безмилостен лов на този вид газели е довел до превръщането им в застрашен вид. Всичко това е резултат от съсипването на пасищата им в следствие от все още продължаващия конфликт в Сомалия.






  • Хипопотами
снимка: Джеймс Оуен
От 1995 г. насам популацията им в Демократична република Конго е намаляла драстично с 95%. Независимо от факта, че хипопотамите са официално защитен вид в цяла субсахарна Африка, бракониерството в националния парк "Вирунга" е довело до намаляване на общия им брой до 629 животни (2006 г.).

0 Response to "Животните и войните"

Post a Comment