Диво бебе на седмицата: Тенрек

Равнинен ивичест тенрек


Мадагаскар изумява с много неща, но най-вече с уникалната си флора и фауна. Множество от тамошните видове са много редки или ендемични - не се срещат никъде другаде.

Четинестите таралежи, например, както още се наричат Тенреците (Tenrecidae) са примитивни насекомоядни бозайници, които освен там, се срещат само в Екваториална Африка. На дължина са между 25 и 40 см и не надвишават повече от 2,5 кг. Могат да износят и родят до 32 малки наведнъж. Ако се почувстват заплашени, тенреците буквално пищят, а също така бодлите по гърба им настръхват. 
Този вид тенрек е активен през деня и през нощта и се храни предимно със земни червеи. И макар че често са наричани "безопашати", те всъщност си имат опашки - цели 1,5 см.

info: pawnation.com

Blue Fairywren

2:38 PM by Unknown 0 comments
Когато с приятели отидем с колелета на поход из горите, най-обичам да се натъкнем на щедро отрупан орех. Винаги се покатервам най-високо и започвам да похапвам директно от дървото, докато устните ми изтръпнат.
В Австралия можете да видите много странни сини орехчета между клоните, но те определено не стават за бране, защото са малки фейски същества. Това са мъжките птичета "Синьо орехче".
Смята се, че наситеният син цвят само при някои мъжки представители сe дължи на висока потентност.
Това синьо топче е голямо около 14 см., а опашката му представлява половината от тази дължина. Тежи около 10 гр.


Под вълните

У нас винаги живее онзи непреодолим стремеж да опознаваме света, които ни заобикаля. Той ни се струва безкрайно жив и променящ се, пълен с природни изненади. Всеки ден откриваме все повече и прохождаме по -уверено не само в информационното и емоционалното поле, но и разучаваме пътеките на душата си. Въпреки усещането, че всъщност помним малка част от знанието за себе си и за Земята, като настоящ дом, често отправяме поглед към звездите. Понякога се взираме далеч, а всъщност магията се крие надълбоко. 


В океаните.


Именно там под вълните откриваме нов свят, който изобилства от цяла палитра странни и причудливи създания и взимащи дъха феномени. 
До сега пътешествията ни бяха ту по сушата, ту в небесата, но само бегло сме се докосвали до мистериите на дълбините. 
Макар и да изглеждат вездесъщо величествени, океаните също са зависими от човешката дейност. Запазването на отделни екосистеми се превръща в невъзможна мисия. Такъв е случаят и с кораловите рифове.

via Favim.com



Когато заговорим за коралови рифове, важно е да се знае, че те не просто са една "джунгла под вълните"(сп. "BBC Knoledge Bulgaria", бр.35) и невероятен пример за биоразнообразие и красота, но са и главен източник на хранителни вещества за цели редици от животински представители. Нещо повече, те са най-старите еко системи на Земята. 
За сравнение колко важни са рифовете, мога да ги оприлича с дъждовните гори (т.н. rainforests).
Интересен факт е, че обезлесяването убива не само горите и живота в тях, но и кораловите рифове, които се намират в близост.



Един от най-силните ефекти, които кораловите рифове оказват, е влиянието върху климата. Те определят нивото на водата, рефлектират върху теченията и са естествени бариери, които контролират силата на океаните. 
Всеки милиметър в тези структури е цвят и живот. Освен, че самите коралови рифове са
живи, те отговарят и за диверсификацията на рибите и всички останали организми, които живеят около тях.


 via wallpaperbang.com

Няма да задълбочавам за ползите на кораловите рифове спрямо човечеството, защото те са безброй много. Изчезването им би довело до заличаване на крайбрежните култури, защото това ще означава край на препитанието, храната, условията, добрия климат, туризма и т.н. Ще пострадат цели континенти. Основна заплаха е глобалното затопляне и замърсяването. Ние, хората, трудно осъзнаваме промяна от 1-2 градуса, но за природата това може да е фатално, защото в нея всичко е създадено в едно крехко, абсолютно равновесие. ПРИРОДАТА Е ДЕЛИКАТНОСТ!

via beauty-places.com

Според учени те са истинска лечебна съкровищница, източник на животоспасяващи лекарства. Но те са лечители не само на човечеството, но и на океаните.

Без да преувелича ще кажа, че кораловите рифове са ДУШАТА НА ЗЕМЯТА!




Ах, тези дървета!

Най-добрият приятел на човека не са кучетата, а дървета. О, да, те са винаги около нас, а присъствието им е някак вселенски премъдро. В тях има спокойствие и благост, кралско достойнство и аристократизъм.
Понякога изглеждат като хималайски йоги, изпаднали в медитация без време и пространство, сякаш парализирали възхода на съществуването, но всъщност тяхната най-голяма характеристика е именно жизнеността.
Какъв ли дух носят тези представители?

Gulmuhar tree/ Гюлмохаровото дърво

 Снимка: Public Republic

На изток се раждат цветовете. Макар Гюлмохаровото дърво да се среща на много места, основно източната част на света, признава божествения му произход. В Индия сравняват красотата му с тази на пауна, това е короната на Бог Кришна, а във Виетнам - опашката на феникса.
Наречено е "Дървото на поезията", защото вдъхновява стотици души.
Повече за магията на огненото дърво в статията на Десислава Маркова -
http://www.public-republic.com/magazine/2011/12/80479.php



Dragon Blood Tree / Кърваво Драконово Дърво

  
Снимка: reddit.com

Остров Сокотра (Индийски океан) е откъснато парче от някоя странна и може би не чак толкова далечна планета. Тук всичко живо сякаш е нарисувано от извънземни сюрреалисти още преди 250 милиона години. На "острова на блаженството" (превод от санскрит) можете да се настаните за отдих под този природен чадър - Кърваво Драконово Дърво. Тези кацнали летящи чинии са били използвани от древни култури по време на ритуали, защото се е смятало, че сокът от дървото е всъщност драконова кръв, явно защото е лек за много болести.


(Desert Rose (adenium obesium) / Пустинна Роза

Снимка: National Geographic

 След като така или иначе сме на остров Сокотра, защо да не ви покажа още един интересен екземпляр - пустинната роза. Липсата на листа не комплексира съостровитянина на Кървавото Драконово Дърво. Напротив, това дърво има високо самочувствие, макар самото то да е с височина едва 1 - 1,5 метра. Не го притеснява и широката талия, защото цветовете му са едни от най-красивите в региона.
Снимка: mysticolors.com


Baobab / Баобаб


Снимка: Wikipedia


Ако лъвът е Кралят на джунглата, то баобабите са властелините на дърветата. Чудя се дали, когато гиганти и великани са населявали Земята, вместо "две липи отпред" са си отглеждали по някой друг баобаб - около 30 м. високи и 10-11м. широки??
Мадагаскар (едно от любимите ми места на Земята) провъзгласява баобабите за "национално  дърво", но може да се видят и в други части на Африка и Австралия.
Това дърво е наистина много мистично, защото може да живее над 5 000 години. Представете си колко спомени носи.
Мислите си, че такова дърво е недосегаемо...е не винаги. То представлява невероятен резервоар с вода, от който се възползват жадните слонове, които понякога пробождат дървото с бивните си.
Интересен факт е, че има хора, които живеят в баобаби. Аз не бих отказала такъв дом.




Странно оформените борови дървета в Полша
Имало едно време в западната част на Полша една омагьосана гора - ето това била тя!

Снимка: Discovery News

Дали ние сме им верни като приятели, или по-скоро се превръщаме в главните им врагове? Грозен отговор...

Диво бебе на седмицата: мравояд

Здравейте! В тази нова рубрика ще ви запознавам с по едно малко и диво създание всяка седмица. Уловката: докато е още бебе! Познайте кое е това животинче!


Silky Anteater - Копринен мравояд

Мравоядите - клас Бозайници, разред Непълнозъби - спят по 14 часа в денонощието. Могат да разтегнат езика си до 60 см, а също така и да го изваждат и прибират до 150 пъти в минута. Впечатляват най-често с предвидливостта си - изяждат само около 140 мравки от един мравуняк преди да преминат към следващия. Така могат да бъдат сигурни, че мравуняците в територията им ще оцелеят.

Коприненият мравояд, по-специално, обитава дъждовните гори в Южна Америка. Любимото му дърво е Юлибрисиновата албиция или "Коприненото дърво", защото му позволява да се маскира изключително лесно.

info: pawnation.com

Балтиморска Авлига

То е предизвестителят на пролетта. Щом богатата му и изключително цветна песен се разлее из гори, паркове и полета, значи зимата си отива.
Мъжкият е като огнено пламъче из листата. Това са птички, които предпочитат да се хранят нависоко, но ако някой вкусен узрял плод е натежал по-надолу, бързо ще кацнат до него. Предпочитат плодове с тъмни наситени цветове.
Женската се отличава по това, че е забележителна домакиня. Нейното гнездо е винаги най-спретнато и впечатляващо. Понякога то е разпределено дори и на отделни стаи, макар и да е голямо колкото два свити един до друг юмрука.
За жалост може да се види само на територията на Северна и Южна Америка.
Може да чуете звуците им тук: http://www.allaboutbirds.org/guide/Baltimore_Oriole/sounds

Снимка: Mark Lewer/NG My Shot (NG complete photography guide)

Повече инфо: http://www.allaboutbirds.org/guide/Baltimore_Oriole/id

Източник: http://www.allaboutbirds.org/guide/Baltimore_Oriole

Синя Магия

Както вече обещах, заемам се с бойната задача, всеки ден да ви запознавам с един представител на най-любимите ми същества - птиците.
Днес избирам Синята Сойка.

Абра кадабра крилата синя магия.
Като истински вълшебник синята сойка разпръсква семенцата на много дървета и спомага за тяхното увеличаване. Нещо повече, това смело, агресивно и адски шумно птиче е най-верният другар на дъба, защото е основен виновник за възстановяването му след последния ледников период. Магическа мистерия витае и около миграциите им.
Друга отличаваща черта на синята сойка е нейната интелигентност и създаването на сплотени семейни връзки. Добри имитатори са. Може да възпроизведат различни звуци и да копират мимиките на други птици.




Може да чуете звуците им тук: http://www.allaboutbirds.org/guide/Blue_Jay/sounds

Снимки:
http://iskamdaznam.com/8833
http://www.allaboutbirds.org/guide/Blue_Jay/id

Повече инфо: http://www.allaboutbirds.org/guide/Blue_Jay/id

Източник: http://www.allaboutbirds.org/guide/Blue_Jay/id

Червеният Кардинал (Northern Cardinal)

Започвам едно пътешествие, което отдавна искам да предприема. Всеки ден ще ви запознавам с някое птиче, което по различни обстоятелства метафорично е кацнало на рамото ми.
Ето и първият гост: Червеният Кардинал

Да, той е истинска дворцова особа. Може да води курс по обноски и стил, защото притежава невероятна стойка и маниери. Обича да стои добре изправен, със спусната опашка, а към дамите е мил и нежен. Онази, която е най-близо до сърцето му, той храни с най-подбрани деликатеси не как да е, а като ги поднася директно в човчицата й.
Тази малка червена топчица не мигрира и запазва яркия си цвят целогодишно.
Това за кавалерите.
Що се отнася до дамите, те са едни от най-сладкопойните пернати в Северна Америка. Нещо повече, те се разпяват още по-силно, когато гнездят, за да поддържат постоянна връзка с таткото. Всяка двойка има свои собствени звукови фрази. За разлика от много други птици, единствено женският кардинал успява да надпее мъжкия.
Странен факт за тази птица е, че по време на размножителния период, често може да бъде забелязана как напада собствената си сянка или отражение, защото е настроена изключително собственически и пази територията си...дори от самата себе си (: Според очевидци тази "борба" може да продължи с часове!


ЧУЙТЕ ЗВУЦИТЕ НА КАРДИНАЛА Тук : http://www.allaboutbirds.org/guide/Northern_Cardinal/sounds
Снимки: http://www.allaboutbirds.org (I do not own any ot the pictures)
Източник: http://www.allaboutbirds.org

Повече инфо: http://www.allaboutbirds.org/guide/Northern_Cardinal/id

By Ayo



Седем Природни Феномена

Stone forest, Shillin, Yunan
Обикновено под думата "гора" всички разбират много зелени дървета на едно място. Да, ама не! Тази гора не е такава.
Това е Каменната гора в местността Шилин, Юнан (Shillin, Yunnan) в югозападната част на Китай. Според легендите това е родното място на Ашима, красиво момиче от народа "Yi"(етническа група от Китай, Тайланд и Виетнам). Тя се влюбила силно, но й било забранено да се омъжи за избраника си, затова била превърната в камък, който и до днешни времена носи нейното име.



Plitvice Waterfalls, Плитвишки езера
Това не е кадър от филма "Аватар" , а
Плитвишки езера в Хърватия. Тази местност е обявена за национален парк и е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Районът е сравнително непристъпен и представлява една уникална лаборатория на открито, защото тук по феноменален начин се създават различни материали. Тук природното равновесие изглежда абсолютно ненарушено.
Езерата (над 16 на брой) се делят на различни нива. Навсякъде около тях има водопади, карстови езера и гори, подземни води и пещери.




Гората в White Peak
Compstela Valley (Филипините)
Очевидно по-креативен създател от природата няма, дори и в Холивуд. Макар и да прилича на декор, тази гора е съвсем истинска.



Вулканът Бромо 

Този действащ великан е разположен в Индонезия. Името на вулкана идва от Бог Брахма, върховният индуиски бог на сътворението.
По време на специални празници местните винаги поднасят дарове, за да омилостивят този гигант.



Chocolate Hills, Bohol
Въпреки сладкото си име, в тези хълмове няма нищо вкусно. В местността Бохол във Филипините има около 1,776 хълма разположени на площ от 50 кв/км. Те са покрити със зелена трева, която през сухия сезон покафенява и те по-скоро приличат на шоколадови мъфини.


Marble Caves, Patagonia, Chile

Това място се смята за една от най-красивите пещери на света. Ето защо:




 



Структурата Ришат

Това може би е третото око на Земята или просто "Окото на Сахара". Структурата Ришат е геоложко образование насред Сахара. Тези концентрични кръгове имат диаметър 50 км. Те са съставени от варовик и кварцити, а в центъра е разположен гигантски  конгломерат с диаметър около 1.5 километра. Този природен феномен не е в следствие от удар с метеорит. Според изследвания "преди около 100 милиона години (Креда) магмена колона се издига и повдига слоевете варовик и кварцит над себе си, водни пари се просмукват през цепнатините и постепенно варовикът бива разрушен. Сводовете в един момент не издържат повече на натоварването и се получава срутване. В центъра се образува огромният конгломерат. Самите кръгове се образуват допълнително и бавно в течение на десетки милиони години ерозия, като варовикът като значително по-нетраен бива по-дълбоко издълбаван от кварцита." (Wikipedia)


By Ayo
I DO NOT OWN ANY OF THE PICTURES

Нашите "Интересни факти за животни" №1

3:30 PM by Роши 0 comments
1. Даманите са малки растителноядни животни, приличащи на зайци и тежащи между 2 и 5 кг. По последни фосилни и морфологични данни най-близките им роднини са слоновете и морските крави.
снимка: Джо Мур
2. Плъховете издържат без вода по-дълго от камилите.
снимка: Анди Магнес
3. Фламингото може да яде само когато главата му е обърната надолу.
снимка: Тони Хисгет

4. Панамската златна жаба няма уши, но все пак чува с помощта на дробовете си.
снимка: Мари Юку
5. Кълвачът може да дълбае дървото със скорост 20 пъти в секунда.
снимка: Джен Килиънс
6. Гигантската арктична медуза има пипала, които достигат повече от 36 метра дължина.
снимка: Лесли Лог

7. Котките използват мустаците си да проверят дали определено пространство ще ги побере или не.
снимка: Дизи Бътел

8. Змиите виждат през клепачите си дори когато очите им са затворени.
снимка: RePublicDomain.com

9. Носорозите имат по един или два рога, съставени от плътно опаковани кичури от кератинови нишки. Кератин - същият протеин, който се намира в космите и ноктите на хората и животните, в перата на птиците, в бодлите на таралежите и в броните на боненосците и костенурките.
снимка: trike
 10. Комарите са привлечени от синия цвят 2 пъти повече от всеки друг цвят.
снимка: Лиет Джонг
 11. Птиците Додо са изчезнали през 1681 г. Въпреки въображаемите реконструкции на тялото им, всъщност ние не можем да бъдем сигурни как са изглеждали, тъй като не е намерен нито един цялостен запазен скелет.
12. Градинският охлюв има 14 175 зъба на езика си.
снимка: Б. Лозанов
13. Китовете живеят разделени на групи само с женски или само с мъжки индивиди.

снимка: EnviroBitch




info: yesiknowthat.com, sciencekids.co.nz, trafic-bg.com, globalanimal.org







DobruJah


Късна есен във Витоша.

Късна есен във Витоша.
снимка: личен архив (Радост)