Под вълните

У нас винаги живее онзи непреодолим стремеж да опознаваме света, които ни заобикаля. Той ни се струва безкрайно жив и променящ се, пълен с природни изненади. Всеки ден откриваме все повече и прохождаме по -уверено не само в информационното и емоционалното поле, но и разучаваме пътеките на душата си. Въпреки усещането, че всъщност помним малка част от знанието за себе си и за Земята, като настоящ дом, често отправяме поглед към звездите. Понякога се взираме далеч, а всъщност магията се крие надълбоко. 


В океаните.


Именно там под вълните откриваме нов свят, който изобилства от цяла палитра странни и причудливи създания и взимащи дъха феномени. 
До сега пътешествията ни бяха ту по сушата, ту в небесата, но само бегло сме се докосвали до мистериите на дълбините. 
Макар и да изглеждат вездесъщо величествени, океаните също са зависими от човешката дейност. Запазването на отделни екосистеми се превръща в невъзможна мисия. Такъв е случаят и с кораловите рифове.

via Favim.com



Когато заговорим за коралови рифове, важно е да се знае, че те не просто са една "джунгла под вълните"(сп. "BBC Knoledge Bulgaria", бр.35) и невероятен пример за биоразнообразие и красота, но са и главен източник на хранителни вещества за цели редици от животински представители. Нещо повече, те са най-старите еко системи на Земята. 
За сравнение колко важни са рифовете, мога да ги оприлича с дъждовните гори (т.н. rainforests).
Интересен факт е, че обезлесяването убива не само горите и живота в тях, но и кораловите рифове, които се намират в близост.



Един от най-силните ефекти, които кораловите рифове оказват, е влиянието върху климата. Те определят нивото на водата, рефлектират върху теченията и са естествени бариери, които контролират силата на океаните. 
Всеки милиметър в тези структури е цвят и живот. Освен, че самите коралови рифове са
живи, те отговарят и за диверсификацията на рибите и всички останали организми, които живеят около тях.


 via wallpaperbang.com

Няма да задълбочавам за ползите на кораловите рифове спрямо човечеството, защото те са безброй много. Изчезването им би довело до заличаване на крайбрежните култури, защото това ще означава край на препитанието, храната, условията, добрия климат, туризма и т.н. Ще пострадат цели континенти. Основна заплаха е глобалното затопляне и замърсяването. Ние, хората, трудно осъзнаваме промяна от 1-2 градуса, но за природата това може да е фатално, защото в нея всичко е създадено в едно крехко, абсолютно равновесие. ПРИРОДАТА Е ДЕЛИКАТНОСТ!

via beauty-places.com

Според учени те са истинска лечебна съкровищница, източник на животоспасяващи лекарства. Но те са лечители не само на човечеството, но и на океаните.

Без да преувелича ще кажа, че кораловите рифове са ДУШАТА НА ЗЕМЯТА!




0 Response to "Под вълните"

Post a Comment