Ах, тези дървета!

Jan 24, 2013 4:13 PM by Unknown
Най-добрият приятел на човека не са кучетата, а дървета. О, да, те са винаги около нас, а присъствието им е някак вселенски премъдро. В тях има спокойствие и благост, кралско достойнство и аристократизъм.
Понякога изглеждат като хималайски йоги, изпаднали в медитация без време и пространство, сякаш парализирали възхода на съществуването, но всъщност тяхната най-голяма характеристика е именно жизнеността.
Какъв ли дух носят тези представители?

Gulmuhar tree/ Гюлмохаровото дърво

 Снимка: Public Republic

На изток се раждат цветовете. Макар Гюлмохаровото дърво да се среща на много места, основно източната част на света, признава божествения му произход. В Индия сравняват красотата му с тази на пауна, това е короната на Бог Кришна, а във Виетнам - опашката на феникса.
Наречено е "Дървото на поезията", защото вдъхновява стотици души.
Повече за магията на огненото дърво в статията на Десислава Маркова -
http://www.public-republic.com/magazine/2011/12/80479.php



Dragon Blood Tree / Кърваво Драконово Дърво

  
Снимка: reddit.com

Остров Сокотра (Индийски океан) е откъснато парче от някоя странна и може би не чак толкова далечна планета. Тук всичко живо сякаш е нарисувано от извънземни сюрреалисти още преди 250 милиона години. На "острова на блаженството" (превод от санскрит) можете да се настаните за отдих под този природен чадър - Кърваво Драконово Дърво. Тези кацнали летящи чинии са били използвани от древни култури по време на ритуали, защото се е смятало, че сокът от дървото е всъщност драконова кръв, явно защото е лек за много болести.


(Desert Rose (adenium obesium) / Пустинна Роза

Снимка: National Geographic

 След като така или иначе сме на остров Сокотра, защо да не ви покажа още един интересен екземпляр - пустинната роза. Липсата на листа не комплексира съостровитянина на Кървавото Драконово Дърво. Напротив, това дърво има високо самочувствие, макар самото то да е с височина едва 1 - 1,5 метра. Не го притеснява и широката талия, защото цветовете му са едни от най-красивите в региона.
Снимка: mysticolors.com


Baobab / Баобаб


Снимка: Wikipedia


Ако лъвът е Кралят на джунглата, то баобабите са властелините на дърветата. Чудя се дали, когато гиганти и великани са населявали Земята, вместо "две липи отпред" са си отглеждали по някой друг баобаб - около 30 м. високи и 10-11м. широки??
Мадагаскар (едно от любимите ми места на Земята) провъзгласява баобабите за "национално  дърво", но може да се видят и в други части на Африка и Австралия.
Това дърво е наистина много мистично, защото може да живее над 5 000 години. Представете си колко спомени носи.
Мислите си, че такова дърво е недосегаемо...е не винаги. То представлява невероятен резервоар с вода, от който се възползват жадните слонове, които понякога пробождат дървото с бивните си.
Интересен факт е, че има хора, които живеят в баобаби. Аз не бих отказала такъв дом.




Странно оформените борови дървета в Полша
Имало едно време в западната част на Полша една омагьосана гора - ето това била тя!

Снимка: Discovery News

Дали ние сме им верни като приятели, или по-скоро се превръщаме в главните им врагове? Грозен отговор...

0 Response to "Ах, тези дървета!"

Post a Comment